Golfregels per 1 januari 2023
Male hands in a white glove put a ball on the course

Op 1 januari 2023 worden de golfregels wat aangepast om het spel eenvoudiger en sneller te maken.

De belangrijkste wijzigingen van de golfregels in 2023:

Elke vier jaar worden er regelwijzigingen doorgevoerd om het spel nóg vlotter te laten verlopen, onduidelijkheden in de regels te verminderen en het spel toegankelijker en plezieriger te maken. We zijn alweer vier jaar verder sinds de vorige regelwijzingen, dus jazeker ook in 2023 zijn er weer aanpassingen.
 
De aanpassingen zijn aanzienlijk minder ingrijpend dan die van 2019, dus de meeste van ons hoeven geen avonden te studeren om bij te blijven. Voor recreatieve spelers zetten we de belangrijkste wijzigingen hieronder op een rij. Voor competitiespelers, en commissies die veel met de regels te maken hebben organiseren we speciale bijeenkomsten.
 
Cirkelvormige dropzone bij ‘back-on-the-line-relief’
We kennen allemaal de dropzone in de vorm van een halve maan. Dat kon problemen opleveren als de bal naar voren rolde. Kwam hij tot stilstand in de dropzone, of net daarbuiten? Welk referentiepunt had je eigenlijk gekozen? Daar hebben ze iets op gevonden: uitsluitend bij back-on-the-line-relief is er nu een cirkelvormige dropzone, met als referentiepunt de plek waar de bal de grond raakte.
 
Lagere straf bij nieuwe, vervangende, bal in het spel brengen
Als een speler een nieuwe bal in het spel brengt op een manier die volgens de regels niet is toegestaan, wordt dit voortaan gezien als een procedurele fout waar 1 strafslag voor geldt (eerder werd het gezien als een regelovertreding, en kreeg je 2 strafslagen). Wel zo eerlijk toch?
 
Bal bewogen door natuurkrachten
Als een bal na droppen of plaatsen door natuurkrachten wegrolt en in een ander gebied van de baan, of buiten de baan, terecht komt, dan moet de bal worden terug geplaatst (vroeger moest je de bal spelen waar hij lag). Dat is best fijn: als je bal na droppen door de wind terugrolt in een hindernis plaats je hem dus terug i.p.v. dat je weer in de hindernis ligt. De bal moet na het droppen wel even stil hebben gelegen.
 
Doorspelen als bij putten de bal een invloed van buitenaf raakt
…dan moet je nu gewoon doorspelen (vroeger verviel de slag). Maakt het spel weer wat sneller.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *