Historie

Operation Market Garden

In het gebied waarin GC Heelsum zich bevindt, vonden op 17 september 1944 de grootste luchtlandingen ooit plaats, door militairen van de Britse 1e Airborne Divisie. Operatie Market Garden – de Slag om Arnhem – is bepalend geweest in de afloop van de Tweede Wereldoorlog.

De operatie had tot doel de linies van de Duitse bezetter te doorbreken door het veroveren van enkele cruciale bruggen in Brabant en Gelderland. Zo zou doorgestoten kunnen worden naar het Ruhrgebied, het industriële hart van Duitsland, om de oorlog snel te beëindigen. Het is anders gelopen. De operatie heeft zware offers gevraagd en diepe sporen nagelaten bij de betrokkenen en de lokale gemeenschap. In de regio vindt er nog jaarlijks een grote herdenking plaats. GC Heelsum draagt daaraan bij door de Airborne clubwedstrijd te organiseren.

Stichting en Vereniging

De exploitatie en het beheer van de baan worden verzorgd door Stichting Golfbaan Heelsum (SGH). De vereniging en haar leden vallen onder Golfclub Heelsum en heeft een eigen bestuur. 

Stichting Golfbaan Heelsum heeft een eigen bestuur bestaande uit drie leden van het verenigingsbestuur. De besturen van de SGH en de vereniging hebben gezamenlijke bestuursvergaderingen. Met deze samenwerking streven beide besturen het doel na het golfspel zowel voor leden als greenfeërs aantrekkelijk te maken en te houden door goed beheer van het gehele golfcomplex.