Activiteiten en Wedstrijden

Elk jaar organiseert de golfvereniging met verschillende commissies leuke wedstrijden en toernooien. Voor jong en oud, beginnende en ervaren golfers, hoge en lage handicappers. Wij streven naar een goede balans tussen prestatie en recreatie.

Zo is de Wedstrijdcommissie (WECO) verantwoordelijk voor de meeste wedstrijden in de weekenden en op feestdagen. Zij zijn ook verantwoordelijk voor de clubkampioenschappen. Voor de andere wedstrijden zijn er aparte commissies. Zo heb je de jeugdcommissie, de woensdagavondcommissie, woensdagochtendcommissie en de heren- en damescommissie. Ieder heeft zijn eigen nieuwspagina.

Bekijk hieronder alle georganiseerde wedstrijden. We hebben voor ieder wat wils!  Zijn er vragen neem dan gerust contact op met de Weco.

Q wedstrijden

Maandbeker

18 holes (maart t/m okt, behalve in april)

 • MB1 hcp -3 t/m 12 stableford
 • MB2 hcp 10 t/m 20 stableford
 • MB3 hcp 18 t/m 36 Stableford 18 holes.

Er worden 6 maandbekerwedstrijden in het jaar gespeeld. Op de laatste maandbeker van het jaar wordt bepaald wie de overall winnaar over de hele serie is geworden per MB categorie.

De dagwinnaar mag deelnemen aan de Heelsum Masters. De Overall winnaar komt op het witte bord en mag deelnemen aan de Heelsum Masters.

36+ wedstrijden

Iedereen met een handicap van 36,1 t/m 54 mag hier aan meedoen. Van april t/m oktober worden deze wedstrijden georganiseerd op zaterdagmiddag.
De wedstrijd is qualifying en gaat over 9 holes. Een leuke manier om aan de handicap te werken en mensen te leren kennen

Airbornewedstrijd

18 holes wedstrijd ter ere van de Airborne week. Tijdens het spelen zien we de parachutisten springen boven de Ginkelse Hei.

Bitterbalinloop

9 holes inloopwedstrijd. 30 minuten vóór je gewenste starttijd melden aan de wedstrijdtafel. We spelen in flights van 3- of 4-ballen. 

Met na afloop op hole 19 bitterballen!

Bikkel wedstrijd

6 Q wedstrijden over 18 holes. Worden in het weekend van november t/m februari gespeeld. Van de 6 wedstrijden tellen de beste 4 resultaten mee voor de overall prijs, Bikkel van het jaar en deelname aan de Masters.

Heelsummer - 27 holes

De opzet hiervan is, dat men in één wedstrijd alle drie lussen speelt.
De eerste 18 holes zijn qualifying.

 

Heelsum Masters

Voor deze wedstrijd worden winnaars van het afgelopen jaar uitgenodigd om te strijden voor de paarse blazer.  Het betreft hier alleen winnaars van  Q-wedstrijden en de overall winnaars van meerronde. Het jaar loopt van 1 november t/m 31 oktober. De “Master” winnaars mogen levenslang meedoen.

Dinsdagmorgen: Damesochtend

Iedere dinsdagochtend is er een wedstrijd voor de dames waarbij voor het merendeel qualifying wedstrijden worden gespeeld in een plezierige sfeer. Schroom niet om mee te doen en voel je welkom.  

Maandagmorgen: Herenochtend

Voor een 9- of 18 holes qualifying wedstrijd in een kameraadschappelijke en ongedwongen sfeer kun je iedere maandag terecht voor de herenwedstrijd. 

Mixed woensdagochtend

Een stableford wedstrijd voor dames en heren. Iedereen speelt vanaf de rode tee. Tijdens de zomertijd zijn de wedstrijden qualifying, in de wintertijd zijn de wedstrijden non-Q. Eenmaal per jaar een gezellig dagje uit met verrekening van inleggeld. Schroom niet om mee te doen en voel je welkom. 

Woensdagavond wedstrijd

De Woensdagavondwedstrijd  is voor alle clubleden die er plezier aan beleven om informeel met elkaar te golfen. Jong, oud (vanaf 12 jaar) hoge of lage handicap (hcp 54 of lager), voor al deze mensen wordt wekelijks de woensdagavondwedstrijd georganiseerd.

Voor nieuwe leden is dit meteen ook een mooie entree in de club. Na afloop kunnen diegene die dat willen aanschuiven in de brasserie voor een gezamenlijke maaltijd en een drankje. De horeca maakt een aantrekkelijke woensdagavondschotel. Mee-eten is niet verplicht, maar wel erg gezellig!

 • We spelen merendeels Q wedstrijden en gemiddeld 1x per maand een funwedstrijd
 • We slaan af van 17:15-18:15 uur en spelen in flights van 3 personen.
 • Het inschrijfgeld bedraagt € 2,-  plus een NIEUW balletje. De balletjes worden na afloop van de wedstrijd als prijs aan de winnaars uitgereikt.
 • Inschrijven kan tot maandagavond 20:00 uur. 
 • Zorg dat je 15 minuten voor je eigen starttijd aanwezig bent op de club. 
 • E-mailadres van de commissie: woensdagavond@gcheelsum.nl

De reglementen kampioenschappen

Funwedstrijden

Presidents Putter

Dit is een vossenjacht. Tevens de opening van het seizoen. De voorzitters van de vereniging en de wedstrijdcommissie zijn de vossen. Zij spelen voor de andere spelers uit. Per hole bepalen zij van tevoren wiens score gebruikt wordt. De bruto score is de nieuwe par en deze hangen zij aan de vlag op de green. De deelnemers bepalen hun score aan de hand van deze par en noteren deze score op hun kaart.

Koningswedstrijd

Vlaggetjeswedstrijd.
Iedere speler krijgt een vlag mee. Het aantal slagen, dat men meekrijgt is de par van de twee lussen plus de playing handicap. Als al deze slagen zijn opgebruikt, moet de vlag geplaatst worden op de plek, waar de bal het laatst terecht gekomen is. De WeCo gaat na afloop de baan in om te kijken wiens vlag het verst gekomen is. Die persoon is de winnaar.

Regenboogwedstrijd

Elke deelnemer slaat verplicht over 18 holes, 4 keer af van de gele, blauwe en rode tee en vervolgens 3 keer van de witte en oranje tee. Je bepaalt zelf wanneer je van welke tee afslaat. De wedstrijd wordt gespeeld als een stablefordwedstrijd waar zowel de dames als de heren een playing handicap krijgen van de blauw tee.  De dames en heren hebben elk hun eigen klassement en prijzen omdat de scores niet vergelijkbaar zijn.

Avondvierdaagse

Vier dagen 9 holes golfen. Starten vanaf 17.30 uur.
Dagprijzen en een overallwinnaar.
Dit is een jaarlijks terugkerende wedstrijd met veel gezelligheid. 

Gouden Paasei

Jaarlijks op tweede Paasdag. Het is een Greensome Chapman wedstrijd.
Bij voorkeur per koppel opgeven. Bij enkele opgave worden koppels geformeerd door de weco.

Beide spelers slaan af op elke hole, spelers slaan vervolgens de bal van hun partner en kiezen daarna de bal waarmee de hole zal worden beëindigd. De spelers slaan vervolgens om beurten. Strafslagen beïnvloeden de volgorde niet.

Wildwedstrijd

Gezelligheidswedstrijd waar wild te winnen is.

Golf / Bridge

9 holes golfen met je bridgepartner. Na de lunch samen bridgen.

Maanwedstrijd

9 holes wedstrijd in het donker op een spaarzaam doch sfeervol verlichte baan. Draag zelf ook een (fiets)lampje voor en achter.

De groene hagedis

Matchplay competitie in de zomer gespeeld met koppels. De competitie start in maart en gaat de hele zomer door tot 12 oktober. Na de poulewedstrijden gaan de nummers 1 en 2 door. Bekijk hier het hele schema voor 2024.

Spelvorm 
De spelvorm wordt gespeeld volgens de regels van Matchplay Chapman. 
2 teams van 2 spelers spelen tegen elkaar.
Beide spelers slaan af op elke hole, spelers slaan vervolgens de bal van hun partner en kiezen daarna de bal waarmee de hole zal worden beëindigd. De spelers slaan vervolgens om beurten. 
Strafslagen beïnvloeden de volgorde niet. Voorbeeld: Speler A heeft afgeslagen en speler B moet de volgende slag voor deze bal spelen. De bal ligt echter onspeelbaar en B besluit een strafslag te nemen. Vervolgens speelt B de volgende slag voor deze bal. Het team heeft met deze bal nu 3 slagen.

Tee keuze: 
Dames spelen van de rode tee en heren spelen van de gele tee. 

Puntentelling:
Matchplay op basis van team Playing Handicap
Na 18 holes gelijke stand? Dan doorstarten op hole 1. Kreeg een team op die hole(s) tijdens de wedstrijd handicap slag(-en) mee? Dan krijg dat team deze nu ook weer. 
Er wordt dan net zo lang gespeeld tot een team een hole, en daarmee de partij wint. 

Veranderingen t.o.v. 2023 
Dit jaar hebben we de opzet veranderd met als grootste veranderingen: 
We starten begin maart. 

 • We starten begin Maart
 • Er is geen geplande startdag 
 • Er is geen winnaars en verliezersronde meer. 
 • We spelen in 16 poules van 4 of 5 teams groot. (Ieder team speelt dus minimaal 3 wedstrijden) 
 • Verschil in Team-PHCP van de te spelen lus combinatie wordt, op de dag van spelen, door de teams zelf bepaald op basis van het op dat moment geldende PHCP (voor verdere uitleg zie Team PHCP berekening hieronder)
 • Deadlines zijn definitief. 
 • Niet op tijd gespeelde poulewedstrijden: Beide teams geen score, dus 0 punten. 
 • Wanneer een team een wedstrijd geeft aan de tegenstander, omdat er bijv. is afgesproken op een bepaalde datum te spelen, en dit door een blessure niet kan plaatsvinden, dan wordt deze wedstrijd doorgegeven als 1up/1down voor de winnaar respectievelijk verliezer. 
 • Nummers 1 en 2 gaan door naar de knock-out fase 
 • De uitslag wordt door een van de teams gemaild naar weco@gcheelsum.nl onder vermelding van “GH-wedstrijduitslag” (tekstvoorbeeld: wedstrijd A1-A5: A1 wint 4up-3) 
 • Uitslagen worden z.s.m. op de website gepubliceerd door de wedstrijdleiding


Wedstrijdschema 
Het schema is ingedeeld op basis van willekeur. 
Het speelschema + de deadlines voor de poulewedstrijden en de wedstrijden in de knock-out fase zijn hierboven te vinden via de button SCHEMA GH 2024 en worden daar door de organisatie actueel gehouden.
Mochten er in de poule fase teams met een gelijk aantal gewonnen wedstrijden eindigen, dan geldt de volgende volgorde om de nummers 1 en 2 in de poule te bepalen:

 1. Aantal gewonnen wedstrijden
 2. Onderling resultaat 
 3. Aantal gescoorde punten 
 4. Wedstrijdleiding loot 

 

Team PHCP berekening 
Het team PHCP is gebaseerd op: 60% laagste handicap + 30% hoogste handicap. Waarbij een maximale handicap van 36 wordt gehanteerd. 

Voorbeeld:

 • Team 1 met PHCP’s (aantal slagen) 15 / 21. Playing handicap Team 1 = 60% * 15 + 30% * 21 = 15,3. Afgerond 15. 
 • Team 2 met PHCP’s (aantal slagen) 10 / 15. Playing handicap Team 2 = 60% * 10 + 30% * 15 = 10,5. Afgerond 11. 

Het verschil voor de onderlinge wedstrijd wordt vastgesteld op 15 – 11 = 4. Team 1 krijgt dan 4 slagen extra. (op holes met  stroke index 1, 2, 3 en 4) 


Onvoorziene omstandigheden
Wedstrijdleiding beslist.

Afspraken maken / App groep maken
Voor het vinden van telefoonnummers van uw tegenstanders, is het het beste om de Egolf app op uw telefoon te gebruiken. Via Menu – Ledenlijst kunt u zoeken op naam. Vervolgens klikt u op het groene telefoon symbooltje. Het telefoonnummer verschijnt nu, in de meeste gevallen, in het scherm.

De winter hagedis

Dubbels matchplay Chapman in de winter van 1 november tot en met begin maart over 18 holes. Start winter 2024.

Meer info volgt tzt.