Af en toe krijgen we vragen over de pinposities op onze greens. Met dit artikel willen we daar wat meer uitleg over geven.
Pinposities op de greens
Bij het bepalen van de pinposities zijn er een aantal regels die in acht moeten worden genomen. Het belangrijkste is dat de lengte van de baan binnen vastgestelde marges moet blijven. Immers, de moeilijkheidsgraad van de baan (uitgedrukt in Course Rating en Slope Rating) wordt voornamelijk bepaald door de lengte van de baan. Om de grasmat op de green te sparen worden de pinpositie meestal om de dag veranderd. Dat gebeurd door de green in vakken te verdelen (zie de pinpositie kaartjes) en de pin om de dag in een ander vak te plaatsen. Naast de lengte zijn er meer regels waar rekening mee gehouden wordt. We noemen hier dat de pin niet te dicht bij de rand mag worden geplaatst en dat de grond redelijk vlak moet zijn. De realiteit is dat het geheel aan regels maakt dat soms een compromis onvermijdelijk is. De stelregel is per 9 holes, 3 moeilijke pinposities, 3 normale pinposities en 3 makkelijke pinposities te realiseren. Hoe men de pinpositie beoordeeld hangt er natuurlijk vanaf. Wat is de handicap van de golfer? 2.4 of 45? Waar ligt de bal op de green? Voor de een is de pin moeilijk en voor de ander makkelijk. Verder heeft de snelheid van de green nog een grote impact op de pinpositie. Bij een stimpsnelheid van 7 kan bv een pinpositie wel maar bij een stimpsnelheid van 9 weer niet.
In de praktijk zullen dus pinposities voorkomen die als moeilijk speelbaar worden ervaren. De greenkeepers maken gebruik van een zorgvuldig uitgedacht protocol om de pinposities zo optimaal mogelijk te plaatsen rekening houdend met het seizoen.
Pinposities op de greens in de winterperiode
Omdat de zomergreens in de winterperiode zeer kwetsbaar zijn (gras groeit bijna niet en is zeer vatbaar voor o.a. sneeuwschimmel) zetten de greenkeepers de pins aan de randen van de greens en vaker op hellende vlakken dan in het seizoen. Vanwege weersomstandigheden/snelheid/spelplezier van de greens kunnen wij dit alleen in de winterperiode doen. Wij doen dit om ervoor te zorgen dat de greens op de goede pinposities zoveel mogelijk ontzien worden. Als wij dit niet zouden doen, dan wordt de grasmat te dun en komt er te veel ongewenst straatgras in de greens. Voordeel van de pinposities aan de randen van de greens is ook dat deze delen van de greens meer worden betreden, hetgeen de groei van mos remt. Mos kan slecht tegen betreding.
Met vriendelijke groet,
Greenkeepers
Regel & Handicap Cie