Nieuwsbrief

Vraag de nieuwsbrief aan en blijf op de hoogte van Golfclub Heelsum
Terug13-01-2021

Waarom mogen er eigenlijk geen handicarts in de baan?

Op onze mooie golfbaan Heelsum kunnen de golfers over het algemeen langer golfen op de zomergreens, meer dagen met handicarts/buggies rijden en vrijwel altijd met trolly’s golfen dan de andere golfbanen in Nederland.

Afgelopen weken heeft het regelmatig geregend, vrijwel geen 3 dagen achter elkaar is het droog gebleven. Doordat het tot nu toe een vrij zachte herfst/winter is geweest, met regelmatig regen, raakt de bodem op den duur verzadigd met vocht. Met als resultaat een slechte bodemstructuur en uiteindelijk plasvorming. Op deze verzadigde gebieden is de kans groot op loop-/rij-/slipschade van golfers, trolly’s en handicarts/buggies met alle gevolgen van dien. Met een handicart/buggie wordt meer schade gereden dan een golfer, die een trolly gebruikt en trollygebruik geeft weer meer schade dan een draagtas.

De grootste problemen van nu, waar schade aan de grasmat/bodem wordt veroorzaakt, is bij de op- en afloopstukken van de paden en waar veel golfers over hetzelfde stuk lopen/rijden. De droge zomers hebben hierbij ook niet meegeholpen: het gras is op een aantal plaatsen verdwenen, waardoor er steeds langere paden ontstaan, wat niet gewenst is. Goed voorbeeld hiervan  is de carrie op Airborne 5.

Paden slijten altijd door gebruik van golfers en weersomstandigheden. Dat wil zeggen, dat de toplaag met padmateriaal steeds dunner wordt en dat het pad zogenoemd uitholt. Dit zorgt er weer voor, dat het water niet goed weg kan.

Afgelopen weken heeft het ook regelmatig gevroren, wat automatisch betekent, dat de handicarts/buggies niet toegestaan zijn. De opdooi hierin mee gerekend.

De greenkeeper, die in de ochtend de golfbaan beoordeelt, neemt een beslissing over de baanstatus. Dat wil zeggen: zomergreens of wintergreens; handicarts/buggies wel of niet toegestaan; golfbaan open of dicht. Er wordt ook gekeken naar het weer, wat geweest is en wat de voorspelling is en uiteindelijk wat dit voor invloed heeft op de golfbaan. Weersites worden o.a. hiervoor gebruikt, maar hebben niet altijd de juiste voorspelling. Soms is het een lastige keuze en achteraf is het altijd makkelijk beslissen, ook een greenkeeper kan niet in de toekomst kijken.

Wij hopen, dat met deze uitleg er verduidelijking is waarom de laatste weken de handicarts/buggies niet toegestaan waren en dat deze voor de toekomst verduidelijking geeft.
 
Met vriendelijke groet,
Hoofdgreenkeeper Jeroen Brouwer de Koning
Waarom mogen er eigenlijk geen handicarts in de baan?