Nieuwsbrief

Vraag de nieuwsbrief aan en blijf op de hoogte van Golfclub Heelsum
Terug30-06-2020

Rondleiding machinepark de Enk

Op 11 juni kreeg de baancommissie en bestuur een rondleiding in het machinepark van de Enk. Het was indrukwekkend te zien waarmee zij de baan in goede conditie houden. De machines staan in de loods op de boerderij van Dirk langs de Klein Amerikaweg. Belangrijk onderdeel zijn de greenmaaiers, die nu op 4 mm maaihoogte afgesteld staan. Dan is er de robot fairwaymaaier (1),die maait met 5 maaiers eronder in de breedte op een hoogte van 14-16 mm.
 
01 Robot fairwaymaaier02 Kleine roughmaaier 3-deks03 Grote roughmaaier 5-deks

Dan maaien er drie-decks (2) en vijf-deks (3) maaiers de semi-rough en weer andere de greensurroundings en de voorgreen (4). Een heel arsenaal van maaiers met messen die goed afgesteld moeten worden en regelmatig geslepen.
Voor de rough is er een apparaat, de panda genaamd (dit is een rouleerapparaat, geen foto) die het hoge gras maait en direct achter zich in een grote bak gooit en afvoert, zodat de rough steeds verder verschraald en dunner wordt. Fijn als je je bal wil vinden.
 
04 Voorgreenmaaier05 Green beluchter06 Fairway beluchter

Naast de vele maaiers zijn er ook apparaten die beluchten, de greenbeluchter (5) en fairway beluchter (6). Dat gebeurd meerdere keren per jaar door met holle of dichte pennen van verschillende diameters een aantal keren per jaar om de waterdoorlatendheid van de greens op orde te houden. De gaten worden opgevuld met fijn zand gemengd met graszaad. Dat wordt opgebracht met een speciale zandstrooier. De T-boxen worden met de T-maaier (7) met doorzaaikooijen (8) gemaaid. Voor onderhoud van de bunkers is er de bunkerhark (9), een kleine trekker met een soort kam of hark erachter die door de bunker rijdt. Daarvan zijn er twee op de baan. Het kost overigens meer dan een dag om alle bunkers aan te harken dat gebeurd eens per week, de rest van de tijd moet u echt zelf harken, als het weer mag binnenkort.
 
07 T-maaier met doorzaaikooien08 Doorzaaikooi09 Bunkerhark

Er staat in de schuur ook een spuitapparaat (links). Dat wordt gebruik om vloeibare mest toe te dienen op de greens en ijzersulfaat zoals recent is gebeurd om de dollar spot te onderdrukken. Ook kunnen er gewasbeschermingsmiddelen mee worden toegediend. Dat doen we heel af en toe om onkruiden te bestrijden en dit jaar om dollar spot te bestrijden mocht die weer gaan optreden.

Verder is er in de schuur een werkplaats om de appratuur te onderhouden en te repareren en staan er harken en scheppen en hole-borders en nog veel meer. Ga er maar eens kijken, maar loop niet in de weg want de greenkeepers hebben een druk schema in de zomer om de baan voor u in orde te maken. Ik vind dat ze dat op dit moment prima in orde hebben met mooie greens en een fairway die goed speelbaar is.
Alleen het gebrek aan regenwater en een haperend en te beperkt watergeefsysteem speelt ze parten om de kale plekken die ontstaan door de droogte van dit en afgelopen jaren weer helemaal te kunnen herstellen.

Een nuttige excursie om te zien hoe complex baanonderhoud is en wat er allemaal bij komt kijken aan machines, kennis, techniek. Dank aan de greenkeepers van de Enk voor hun inzet om de baan voor ons te onderhouden.
De baan commissie
Rondleiding machinepark de Enk