Nieuwsbrief

Vraag de nieuwsbrief aan en blijf op de hoogte van Golfclub Heelsum
Terug24-10-2016

Renovatie bunkers Airborne 2 en 3

Vanaf maandag 31 oktober gaan we beginnen met de renovatie van de bunkers. U bent allen uitgenodigd op maandag 31 oktober om 14:30 uur bij de green van Airborne 3 om het werk te komen aanschouwen en verdere uitleg te krijgen.
 
Reden voor de renovatie is de sterk wisselende kwaliteit van het bunkerzand door de baan heen en de vele stenen in het zand. We hebben van de convenant partners nu toestemming om zand van buiten de baan te gebruiken om deze problemen te verhelpen.
We beginnen met een pilot op Airborne 2 en 3 dat duurt enkele dagen en zal wat overlast geven, beide holes zullen waarschijnlijk niet speelbaar zijn. De pilot evalueren we en als alles goed gaat dan gaan we door met de 2e fase van renovatie van de overige bunkers in de loop van deze winter. We denken dat we niet alle 126 bunkers in één winter kunnen doen, dus dat we het tweede deel waarschijnlijk pas uitvoeren in de winter 2017-2018.
Idee is om het huidige zand uit de bunkers te verwijderen en dit dan neer te leggen op plekken waar we graag verder willen verschralen en op plekken waar we nog meer heide willen ontwikkelen. Soms zal het nodig zijn daarvoor eerst de rijke toplaag van aarde te verwijderen en af te voeren en daar dan een laag zand op aan te brengen en die dan te beplanten met heide, brem en gaspeldoorn. De heide zal  in overleg met Natuurmonumenten worden  aangevoerd. U begrijpt dat dit alles nog een aardig omvangrijke logistieke actie wordt. 

Het nieuwe zand komt uit zandwinningen langs de Maas en wordt aangevoerd met vrachtwagens en per trein en voorlopig gestort in een depot bij Airborne 6 langs de Klein Amerikaweg. Daar is al eerder een spoorwegovergang  gerealiseerd speciaal voor dit doel. Het zand dat we hebben gekozen is het zand dat nu al zit in de laatste greenside bunker links op Airborne 3. Dat kwam als beste uit de test zowel qua speelbaarheid als onderhoud en heeft ook een passende kleur. Het is wat grover en daardoor stabieler op hellingen. Het is ook gebruikt op de Sallandse en andere banen en bevalt daar ook goed. We hebben besloten de bunkers niet te voorzien van een onderlaag van doek of iets dergelijks. Dat geeft vaak problemen met de waterdoorlating en ook komen deze doeken vaak later naar boven en los te liggen, zeker op de wat steilere hellingen. Of de stenen na enkele jaren weer naar boven komen uit de ondergrond zullen we moeten afwachten, in de proefbunker die er nu zo’n 4 jaar ligt is daar i.i.g. niets van te merken.  We zullen ook van de gelegenheid gebruik maken enkele bunkers wat meer zichtbaar te maken in de baan en te vergroten en een paar kleinere om te vormen tot graskuil.
Peter Smits
Baancommissie
Renovatie bunkers Airborne 2 en 3