Nieuwsbrief

Vraag de nieuwsbrief aan en blijf op de hoogte van Golfclub Heelsum
Terug02-04-2019

Komt de brem nog terug in Golfbaan Heelsum?

De hete en droge zomer van 2018 heeft zijn tol geëist. Verschillende bomen, struiken, kruiden en hier en daar zelfs gras zijn dood gegaan. Hopelijk herstelt zich de heide nog, evenals de gaspeldoorn, maar de brem is grotendeels ter ziele gegaan. Erg jammer, want we zullen de mooie gele bloesem niet veel zien dit voorjaar, terwijl geel toch de kleur van Golfbaan Heelsum is. Eerst bloeit de gaspeldoorn, dan de brem en later volgen Jacobskruiskruid en Sint-Janskruid. (zie foto’s)
 
BremGaspeldoorn
JacobskruiskruidSint-Janskruid

De brem is een struik die zeer geliefd was in het middeleeuwse Engeland. De brem was het symbool van het Huis Plantagenet dat van 1145-1485 over Engeland regeerde. De vader van de eerste koning van dat geslacht, Godfried V van Anjou, droeg in zijn helm altijd een takje van de brem. De Latijnse naam van de brem was aanvankelijk dan ook Planta genista. Linaeus heeft de Latijnse naam later omgedoopt tot Cytisus scoparius.
 
De brem is een taaie plant, maar niet zo taai als haar familielid de gaspeldoorn. Het zijn beide vlinderbloemigen die peulen dragen, van een gematigd klimaat houden, en wortelknolletjes maken waarin bacteriën groeien die stikstof uit de lucht kunnen fixeren die de brem dan kan benutten in de vorm van ammonium of nitraat. Na een weelderige bloei dragen de struiken soms zo veel peulen dat dit ten koste gaat van de moederplant die dan snel veroudert. Ook na een strenge winter of droge zomer hebben de struiken het moeilijk. Na de snoei worden de oude stammen ook vaak aangetast door schimmels die kanker veroorzaken, waardoor de struiken nog sneller doodgaan. De meeste struiken zagen er dit voorjaar zo slecht uit dat besloten werd ze te verwijderen.

Toch zorgen alle planten, hoe moeilijk ze het ook hebben voor nageslacht. Onder de dode struiken die door de greenkeepers en de Klusgroep zijn verwijderd, liggen nog veel peulen vol met zaden die, als ze in contact komen met vochtige grond, gaan kiemen en zaailingen gaan produceren die na een paar jaar weer gaan bloeien. Dus niet getreurd, de brem komt terug, maar we moeten even geduld hebben en de natuur zijn gang laten gaan. De stobben van de oude struiken worden zo veel mogelijk verwijderd zodat golfers er zo weinig mogelijk last van zullen ondervinden. 
Pierre de Wit, Baancommissie
Komt de brem nog terug in Golfbaan Heelsum?