Nieuwsbrief

Vraag de nieuwsbrief aan en blijf op de hoogte van Golfclub Heelsum
Terug08-01-2021

In memoriam Joris Zeeman

Herinneringen aan Joris Zeeman, een dijk van een vent

Joris heeft aan de begin van de golfbaan Heelsum gestaan, als projectmanager van de bouw van het clubhuis en de ontwikkeling van de baan. De omschrijving bouwpastoor paste in deze het best bij hem. Hij bemoeide zich overal mee maar bleef grotendeels weg van de strubbelingen destijds tussen stichting en de vereniging. Hij zette zich liever in voor een gedetailleerde technische beschrijving en een uitgewerkte begroting die hij samen met Johan Vlug (oud bestuurslid die inmiddels overleden is) bewaakte. Creativiteit was hem daarbij niet vreemd. Hij maakte gebruik van leerlingen uit de bouwopleidingen om de kosten te drukken.
Toen de gemeente voor het het clubhuis niet meer dan twee bouwlagen wilde toestaan kwam er een typische Joris-oplossing. Het ontwerp van het clubhuis werd in twee helften gesplitst die elk op een verschillende bouwniveau tegen elkaar werden gezet. Zo ontstond er toch een drie-laags bouw. Je moet er maar opkomen. Typisch Joris.
In de baan vinden we ook een andere blijvende Joris-herinnering terug. Toen het grondwerk begon om het ontwerp van de eerste baanarchitect Hans Hertzberger vorm te geven stond op het terrein een enorme bulldozer die de aandacht van Joris trok. Hij kon het niet laten om even met de bestuurder te praten. Omdat de baanarchitect maar af toe op het werk kwam kijken was de verrassing groot toen bleek dat het ‘gesprekje’ met de bestuurder was uitgemond in een enorme richel dwars over het ontwerp. Deze richel loopt van Airborne 1 naar Sandr 9. Onze originele baanarchitect en de daarop volgende baanarchitect Steve Marnoch waren not amused. Inmiddels is de richel vast onderdeel van het spel geworden. Vanaf de tee scheidt deze de richel de longhitters van de shorties. Misschien is het idee om vanaf nu te spreken over de Dijk van Joris. Want een dijk van een vent was het die een grote bijdrage heeft geleverd aan het ontstaan van de baan en het clubhuis.
 
Gert Mulder
Oud bestuurslid van de stichting en voormalig baanmanager (2003-2011)
In memoriam Joris Zeeman