Nieuwsbrief

Vraag de nieuwsbrief aan en blijf op de hoogte van Golfclub Heelsum
Terug05-09-2020

Geduld met heide herstel

Bij de renovatie van onze baan, nu zo’n acht jaar geleden, was de toename van de heide pracht een belangrijke doelstelling. Helaas is deze doelstelling door verschillende oorzaken maar in een beperkte mate gerealiseerd.
 

Daarom heeft GCH dit voorjaar het heide herstelprogramma ontwikkeld. Een van de elementen hiervan is een grootschalige proef met het uitzaaien van heidezaad. Ruim 20 leden hebben heel wat uurtjes gestoken in het opruwen van de bodem, een zaadbed gecreëerd voor het heidemaaisel inclusief zaad dat vervolgens is uitgestrooid.
Heidezaad is kleiner dan een zandkorrel en heeft een keihard schild. Door dit bijzondere schild blijft heidezaad tot wel 50 jaar kiemkrachtig. Alleen zonlicht kan dit schild afbreken. Zonlicht veroorzaakt namelijk een olie in het piepkleine zaadje dat het schild verzacht. 
 

Na blootstelling aan zonlicht duurt het een half tot anderhalf jaar voordat ontkieming kan plaatsvinden. De extreme hitte van de afgelopen zomer maakte voor veel leden het golfen soms niet doenlijk, maar was voor de ontkieming van het heidezaad een weldaad.
Deze herfst en dit komende voorjaar weten wij of de inspanningen van het afgelopen voorjaar succesvol zijn geweest. Dus, heide liefhebbers, nog even geduld.
De KlusGroep 
Geduld met heide herstel