Nieuwsbrief

Vraag de nieuwsbrief aan en blijf op de hoogte van Golfclub Heelsum
Terug06-01-2018

​Fraaie Schotse bunkers op Sandr 7

Bunkers zijn voor veel recreatieve golfers een lastig te nemen hindernis. Voor Heelsumse golfers gold dat in het bijzonder voor de twee potbunkers op Sandr 7. Daar was soms alleen maar uit te komen door de bal terug te slaan in plaats van naar de vlag. Nu hebben de oude vervallen bunkers plaats gemaakt voor twee fraaie nieuwe potbunkers die je ook veelvuldig aantreft op de Schotse golfbanen.  Peter Smits, voorzitter van onze baancommissie, is blij met de nieuwe bunkers. “ We hebben gekozen voor een nieuw type potbunkers die worden opgebouwd met laagjes oud kunstgras. Eerst hadden we twijfels vanwege het kunststof maar aangezien het hergebruik is en wel 25 jaar meegaat zonder veel onderhoud, was de conclusie dat het duurzamer is dan een bunker met natuurlijke plaggen die je elke 5-10 jaar moet vervangen en die lastig zijn te maaien. De potbunkers vormen de laatste fase van de bunkerrenovatie die medio januari zal zijn voltooid.” 
 

 
Llwellyn Matthews, van de Engelse Greenkeeper EcoBunker, heeft samen met de medewerkers  van De Enk de bunkers gebouwd. Het bouwen van Schotse bunkers vereist volgens Llwellyn grote nauwkeurigheid zeker als een belangrijke bouweis is, dat de bunkers zonder al te veel onderhoud 25 jaar moeten meegaan. Om die reden worden volgens Llwellyn, de wanden van de bunker opgebouwd met plaggen[P1]  kunstgras. Dit geeft niet alleen een fraaie structuur, maar voorkomt ook dat de bal in de steile wand blijft hangen. De gelaagde structuur van de wanden stelt hoge eisen aan het cement die de plaggen kunstgras bij elkaar houden.
Volgens Llwellyn, die een professionele golf carrière heeft ingeruild voor het vakmanschap van de bunkerbouw,  is de vraag naar de bouw van Schotse bunkers groot. Regelmatig reist hij naar Europese landen om daar te helpen om mooie nieuwe bunkers te realiseren. De oud pro golfer die nog met hedendaagse professionals heeft gespeeld zoals Rickie Fowler, heeft daar veel plezier in.
​Fraaie Schotse bunkers op Sandr 7