Nieuwsbrief

Vraag de nieuwsbrief aan en blijf op de hoogte van Golfclub Heelsum
Terug10-11-2016

Bunkers en bomen

De afgelopen week hebben we de bunkers op Airborne 2 en 3 gerenoveerd. Er is nieuw zand ingekomen en de vorm van een aantal bunkers is wat aangepast. Uitgangspunt is dat de bunkers zichtbaarder moeten zijn in de baan, daarom is de voorkant bij een aantal wat opgetrokken. De voorrand van de bunker moet glad zijn met een makkelijke entree voor ballen, spelers en machines, daarom is de voorrand hier en daar wat aangepast. De bovenrand moet juist ruw en natuurlijk zijn en wat hakkelig van vorm met bovenop soms wat heide. Dat is de visie op bunkers van onze baanarchitect.
Het nieuwe zand is wat grover en hoekiger en blijft daardoor veel beter in vorm. Dat betekent dat het steviger aanvoelt, de hellingen zich beter houden en dat er minder diepe voetstappen ontstaan. WEL BLIJVEN HARKEN …….! De Bal zal in het algemeen naar het diepste punt rollen en daardoor beter speelbaar zijn.  Er zijn geen onderlagen aangebracht in de bunkers, dus alleen 15 cm puur nieuw zand op de uitgegraven ondergrond. Verwachting is dat de stenen uit de ondergrond niet snel en niet in grote aantallen omhoog zullen komen gezien de ervaringen van 3 jaar in de proefbunker, maar dit blijft afwachten. Aanbrengen van allerlei onderlagen is duur en geeft weer problemen met dichtslibben en los komen liggen. Het oude zand dat uit de bunkers komt gebruiken zoveel mogelijk in de buurt om daar meer heide plekken te maken. Heide groeit het beste op kaal zand. Deze winter gaan we weer heidestruiken krijgen van Natuurmonumenten.
 
Oude bunker Airborne 2Nieuwe bunker Airborne 2
 
We gaan nu evalueren wat de pilot op Airborne 2 en 3 heeft opgeleverd aan informatie en ervaringen. Dat lijkt in eerste indruk positief en daarom willen snel door met de volgende groep holes. We zullen deze winter de rest van de Airborne lus aanpakken alsmede de holes die starten en eindigen bij het clubhuis. Ook zullen we de bunkers op de oefenlocatie van nieuwe zand voorzien zodat jullie kunnen oefenen in het nieuwe zand. We zullen de werkzaamheden zo plannen dat er telkens maar 1 of 2 holes gedurende een paar dagen niet speelbaar zijn.
Dan zijn er deze week ook een aantal bomen omgezaagd en dat geeft vaak redenen tot emotionele reacties. We doen dat zagen bewust en planmatig onder leiding van de baanarchitect maar er zal er af en toe wel een sneuvelen waarvan mensen zeggen was dat nu nodig. Uitgangspunt is dat we een open baan zijn en geen bosbaan willen worden. Daarom worden hier en daar de overdaad aan berken verwijdert. We willen wel groepjes bomen maar onderbroken door doorkijkjes en stukjes heide. Ook verwijderen we slechte bomen die niet aanslaan en verder exotische soorten zoals de bospest en de Acacia. De laatste heeft ook de neiging tot woekeren via ondergrondse wortels evenals de duindoorn, die we ook hier en daar terugsnoeien of verwijderen. Oude bremstruiken worden erg lelijk en daarom ook teruggesnoeid. Verder vinden we dat wilgen en populieren niet passen in het beeld van de heidebaan. We hopen dat we daarmee geleidelijk aan een steeds mooier en aantrekkelijker landschap te scheppen waarin u heerlijk kunt genieten van de omgeving en het golfspel.
Peter Smits
Baancommissie
Bunkers en bomen