Nieuwsbrief

Vraag de nieuwsbrief aan en blijf op de hoogte van Golfclub Heelsum
Terug01-12-2018

Beleid wintergreens.

Waarom wintergreens en geen handicarts is de winterperiode?


 
Bekijk hier het YouTube filmpje met de toelichting waarom er wintergreens nodig zijn.
 

Toelichting van hoofdgreenkeeper Jeroen Brouwer de Koning

Voor sommige leden is het soms verwarrend waarom er bij vorst en dooi de vlaggen op de wintergreens staan en er geen buggy’s/handicarts in de baan worden toegestaan. De enige reden is om schade aan de zomergreens en de baan te voorkomen. U heeft vast wel gezien dat na vorst en dooi soms weken of maandenlang gele sporen zichtbaar blijven van buggy’s en zelfs voetstappen, dit duidt op zwaar beschadigd gras. Bij nachtvorst en temperaturen boven nul overdag besluit de greenkeeping om 11.00 uur op grond van baanconditie en weersverwachting of de vlag de hele dag op de wintergreen blijft of teruggeplaatst kan worden. Het kan wel eens gebeuren dat in de loop van middag de baan er wel speelbaar bij lijkt te liggen, maar in werkelijkheid ligt dat anders. Dit beleid is met Baancommissie en baanmanager afgesproken en zal zeer strikt worden gehanteerd. 
 
Vooral de holes die in de schaduw liggen blijven vaak de hele dag bevroren, ook bij temperaturen boven nul overdag. Denk hierbij aan bijvoorbeeld Helsum 1, Sandr 2 en Airborne 2 en de putting green bij de parkeerplaats. Na de nachtvorst is met name lichte dooi overdag funest voor de baan. De diepere ondergrond blijft dan nog bevroren terwijl de toplaag waarin het gras wortelt al ontdooit is. Smeltwater kan dan nog niet de grond in en bij regen zullen er zelfs plassen ontstaan. Er kan dan in korte tijd heel veel schade worden aangericht. Bij ijzel en opdooi wordt daarom de hele baan gesloten.
 
We begrijpen dat het soms teleurstelling kan zijn om op wintergreens te moeten spelen. Bij GC Heelsum proberen wij zovaak mogelijk te spelen op zomergreens, ook in de winterperiode, maar de weersomstandigheden laten dit soms niet toe. Voor alsnog speelt u als lid van GC Heelsum in de winter vaker op zomergreens dan op wintergreens. Tevens mogen wij met trots zeggen dat wij tot de Top 5 Beste Winterbanen van Nederland behoren. 

Wij hopen op uw begrip en medewerking.
Met vriendelijke golfgroet,
 
Hoofdgreenkeeper Jeroen Brouwer de Koning
Baancommissaris Peter Smits
Beleid wintergreens.