World Handicap Systeem (WHS)

Introductie
In 2019 kwamen de USGA en R&A met de meest drastische wijzigingen in de golfregels sinds decennia. Kennelijk hebben de regelgevende golfinstituten de smaak te pakken, want vanaf dit jaar wordt wereldwijd het World Handicap Systeem (WHS) ingevoerd. In Nederland wordt het WHS per 1 januari 2020 ingevoerd.
Op deze pagina willen wij jullie informeren over het WHS en de consequenties die de invoering heeft voor individuele spelers.
Mondiaal kenden wij zes verschillende manieren om een handicap te berekenen. Met de invoering van het WHS komt hier een definitief einde aan. Over de gehele wereld gaan wij over naar die ene WHS-index om een handicap te berekenen. Het WHS systeem lijkt op het systeem van de USGA, en we nemen dus afscheid van het in Europa gangbare EGA systeem.
De meest in het oog springende verandering is de manier waarop de handicap wordt berekend. In het WHS wordt je nieuwe handicap berekend op basis van de best 8 van de laatste 20 qualifying rondes. Een andere verandering is dat niet meer de stableford score als basis wordt gebruikt, maar het aantal slagen.
Voordelen van het World Handicap Systeem (WHS)?
Het World Handicap Systeem zorgt ervoor dat:
- Golfers van verschillende niveaus uit alle landen op een eerlijke manier met elkaar wedstrijden kunnen spelen, op elke baan ter wereld.
- Alle spelers (ook uit de EGA-handicapcategorie 4,4 en lager) in 2021 qualifying ronden met vrienden kunnen spelen. Ook kan iedereen meedoen aan 9-holes qualifying wedstrijden.
- Het niet meer relevant is onder welk handicapsysteem een bepaalde handicap tot stand is gekomen. Er is nu één standaard, die over de hele wereld geldend is.
- Het eenvoudiger wordt om golfdata uit verschillende landen met elkaar te kunnen vergelijken en te evalueren.
Het WHS gaat uit van het aantal slagen (bruto score) over een ronde dat je hebt gemaakt en rekent dat via een ingewikkelde formule terug naar het aantal slagen op een standaard baan. Dit noemen we het dagresultaat. In het dagresultaat wordt gebruik gemaakt van de Course Rating en de Slope Rating. (De Course en Slope rating geven de moeilijkheidsgraad aan van de baan.) In de berekening wordt ook een maximum aantal slagen gebruikt dat bij jouw handicap geldt voor een hole. Het maximum is de par van de hole + je handicapslagen + 2 (netto double bogey). Dit voorkomt dan een of meer slechte scores je handicap te veel beïnvloed. Deze laatste berekende score wordt de “aangepaste bruto score“ genoemd.
Dat deze berekening ingewikkeld is en niet zomaar even te reproduceren, zal duidelijk zijn en we vertrouwen hierbij op ons handicapsysteem EGolf4U.
Om dit handicapsysteem goed te laten werken en geen grote veranderingen in je handicap te krijgen, is het van belang om regelmatig Q kaarten te lopen zodat er voldoende gegevens zijn om je handicap goed te berekenen.
Meer weten
Regelmatig zullen wij deze pagina aanvullen met informatie over de verschillende onderwerpen. Bijvoorbeeld: Definities, Transitie, Handicapberekening etc.
Ook zijn jullie vragen welkom op hcp@gcheelsum.nl. Alle vragen zullen we behandelen en de antwoorden ook hier publiceren.
Ook is het mogelijk om op internet meer informatie te krijgen via 'Alles over het WHS' op Golf.nl.