Nieuwsbrief

Vraag de nieuwsbrief aan en blijf op de hoogte van Golfclub Heelsum

- FAQ World Handicap Systeem

Regelmatig zullen wij deze pagina aanvullen met informatie over de verschillende onderwerpen. Bijvoorbeeld: Definities, Transitie, Handicapberekening etc.
 1. Ik heb dit jaar nog geen 20 kaarten gelopen, krijg ik wel een goede handicap?

  ​1. Alle Q kaarten vanaf 1 januari 2016 worden (voor zover ze in het systeem staan) meegenomen.
   
 2. Kan ik nu al mijn nieuwe handicap berekenen dan wel ergens zien?

  1. De NGF is bezig met een systeem om iedere speler zijn nieuwe handicap van eind november te laten zien op zijn digitale NGF pas op de app Golf.nl of EGolf4U.
   
 3. Vandaag een q-kaart gelopen, 9 holes, 19 punten.
  Hoera mijn handicap gaat omlaag. Wat blijkt, mijn handicap gaat 0,2 omhoog.

  1. Dit kan inderdaad gebeuren. Je handicap wordt niet meer bepaald door het aantal stableford punten maar door het gemiddelde van de beste 8 dagresultaten van de laatste 20. Het kan dus zijn dat je een goede ronde loopt, maar 'aan de achterkant' er een nog betere ronde wegvalt. En dan gaat je handicap toch omhoog. Waarschijnlijk is dat hier gebeurd.
  Het blijft zo dat hoe meer kaarten je inlevert hoe beter je handicap aansluit bij je werkelijke spelniveau. Het blijft ook zo dat je handicap jouw potentiële spelniveau weergeeft en niet gewoon een gemiddelde. Ook dat is niet veranderd.

  Voordat de laatste kaart werd gespeeld waren dit de dagresultaten en de laagste 8 zijn gekleurd.

  Nu komt er een kaart bij van 31 maart met dagresultaat van 25,6. Daarbij valt de kaart van 2 juni 2020 met een dagresultaat van 24,3 eraf.

   
 4. Ik heb inmiddels twee qualifying kaarten 9-holes gelopen. In beide gevallen haalde ik met 18 stbf mijn handicap. Wat schetst echter mijn verbazing dat ik na het invullen van de scorekaart op Golf.nl constateer dat mijn nieuwe handicap omhooggaat. Lijkt mij niet te kloppen.

  1.Er zijn twee mogelijkheden waarom je HCP omhooggaat na een ronde waarin je goed hebt gespeeld.

  Daarvoor is het eerst nodig dat ik je wat vertel over het WHS systeem.
  Het WHS systeem werkt niet meer met stablefordpunten maar met een dagresultaat. Het dag resultaat is het aantal slagen dat je nodig zou hebben gehad op een standaard baan van 18 holes.
  Dus elke score die je maakt wordt teruggerekend naar een 18 holes standaard baan.

  Het gemiddelde van de beste 8 dagresultaten van de laatste 20 scores bepaalt je handicap.

  Heb je een goede score als 20e staan dan valt die weg bij een nieuwe kaart. Is de nieuwe kaart slechter dan de weggevallen kaart dan gaat je hcp omhoog (zie ook vraag 3).

  Verder is het zo dat als je 9 holes loopt de tweede negen wordt gerekend als netto par plus 1. Dat is anders dan vroeger in het oude systeem toen er 18 stablefordpunten werden bijgeteld al compensatie voor de tweede negen. Nu worden er nog maar 17 punten bijgeteld en moet je op de eerste negen 19 stablefordpunten halen.

   
 5. Ik ben lid van twee verenigingen. De andere vereniging is mijn homecourse. Worden de handicaps niet gekoppeld?

  1. Als je een home course hebt die niet GCHeelsum is, dan wordt je handicap bijgehouden door je homecourse. Alle kaarten moeten dan ook daar worden ingevoerd. Jijbent zelf verantwoordelijk dat ook bij de andere vereniging de juiste handicap wordt geregistreerd.
  Op dit moment gaat dat nog niet automatisch. IN de toekomst wordt een en ander gekoppeld op basis van het GSN nummer. Een uniek nummer dat wordt gekoppeld aan een golf(st)er.

  2. Om deze koppeling tot stand te kunnen brengen is het noodzakelijk dat je persoonsgegevens bij beide verenigingen exact gelijk zijn. Als bij de ene vereniging je voorletters anders zijn dan bij de andere vereniging dan wordt al geen match meer gevonden.

   
 6. Ik heb een score ingevoerd in de app EGolf4U maar mijn marker krijgt geen mail en mijn kaart wordt niet goedgekeurd.

  1. In de eerste plaats verstuurt het systeem een mail naar het bekende email adres zoals in het systeem staat. Laat daarom de marker ook kijken in de spam.
  Ten tweede blijkt dat veel markers worden opgegeven met hun volledige naam en niet met hun  lidcode. De  lidcode is essentieel om het juiste email adres te kunnen vinden.

  2. Zorg er dus altijd voor dat het emailadres bekend is. Bij een marker die geen lid is van onze vereniging, voer je ook zijn email adres in.

   
 7. Hoe is het mogelijk dat ik met een WHS handicap van 24,2 9 holes Helsum speel en 17 Stableford punten haal, dat ik een dagresultaat scoor van 26,7?

  1. Je hebt 9 holes Helsum gelopen en met een stableford score van 17 punten.
  Het WHS systeem rekent niet meer met Stableford punten maar met aantal slagen. Je had op Helsum 50 slagen nodig.
  Deze slagen worden omgerekend naar een 18 holes score op een standaard baan.
  In de eerste plaats wordt je aantal slagen over de eerste negen verhoogd met een netto score +1 over de tweede negen. De netto score in jouw geval is 35+14+1 (par van de baan + phcp + 1)
  Deze score wordt volgens een formule omgerekend
  (113 / slope rating) * (Aangepaste bruto score - Course rating - PCC) = Dagresultaat
  Die dag was de PCC -0,5 wat de volgende dag te zien is bij je kaart
  (113/124)*(100-71,2+0,5)=26,7
  Dit komt dus overeen met het resultaat dat jij ook aangeeft.