Nieuwsbrief

Vraag de nieuwsbrief aan en blijf op de hoogte van Golfclub Heelsum

Golfregels per 1 januari 2019

Op 1 januari 2019 worden de golfregels flink aangepast om het spel eenvoudiger en sneller te maken. De uitkomst van de discussies omtrent de nieuwe golfregels is voltooid en de nieuwe golfregels liggen klaar voor publicatie. We hebben voor u alvast de 10 belangrijkste wijzigingen van de golfregels in 2019 op een rij gezet.

Regel- & Handicapcommissie, 24 augustus 2018

De 10 belangrijkste wijzigingen van de golfregels in 2019:

 1. De vlag mag in de hole blijven
  Het is voortaan een keuze om de vlag wel of niet uit de hole te halen terwijl u putt. Als een bal tegen de vlaggenstok komt wanneer deze vanaf de green wordt gespeeld, is er voortaan geen straf meer.
   
 2. Droppen vanaf kniehoogte
  Het droppen wordt vanaf kniehoogte gedaan, niet hoger of lager. De regelmakers hebben het droppen niet uit de regels verwijderd, omdat zij vinden dat er een zekere toevalligheid moet blijven bestaan waar de bal eindigt na een drop.
   
 3. Droppen met twee strafslagen bij verloren bal of out of bounds
  Deze regel kan alleen middels een lokale regel geactiveerd worden. Zodra dit door de golfbaan of wedstrijdcommissie wordt gedaan, betekent dit dat er een bal gedropt mag worden met twee strafslagen als de bal verloren of out of bounds is gegaan. Het droppen moet zo dicht mogelijk bij de plek waar de bal verloren of out of bounds is gegaan.
  Deze regel heeft als doel om het golfspel een stuk sneller te maken. Normaal gesproken moet een golfer terug naar de plek waar hij de bal voor het laatst gespeeld heeft als deze situatie zich voordoet en er geen provisionele bal gespeeld is.
   
 4. Maximaal 3 minuten zoeken naar een golfbal
  In plaats van 5 minuten mag er nog maar 3 minuten naar een golfbal gezocht worden voordat deze als verloren beschouwt moet worden.
   
 5. Penalty areas in plaats van waterhindernissen
  De term waterhindernis verdwijnt en wordt vervangen door penalty areas. Een penalty area hoeft niet alleen uit water te bestaan, maar kan ook uit gebieden zoals woestijn, jungle, lava, rotsen en dergelijke bestaan. Deze gebieden worden aangegeven met rode of gele paaltjes en een speler mag de golfbal droppen met een strafslag om deze gebieden te ontwijken.
   
 6. Grond aanraken in penalty areas
  Het is in een penalty area toegestaan de grond of het water aan te raken zonder straf. Ook mogen losse natuurlijke voorwerpen zonder straf aangeraakt worden.
   
 7. Golfregels worden soepeler in bunkers
  De grootste wijziging voor de bunkerregels is de mogelijkheid om een bal die onspeelbaar ligt in de bunker met twee strafslagen uit de bunker te droppen. Daarnaast wordt het toegestaan losse, natuurlijke voorwerpen uit de bunker te verwijderen en mag de golfer het zand aanraken met de club of hand.
  Grounden in de directe buurt van de golfbal in de bunker is niet toegestaan en daar staat een strafslag op. Als de golfbal beweegt bij het verwijderen van de losse natuurlijke voorwerpen, krijgt u ook een strafslag.
   
 8. Geen straf voor het per ongeluk bewegen van de golfbal
  Als een golfer tijdens het zoeken of op de green per ongeluk de golfbal beweegt, is er geen straf meer. Een speler is niet verantwoordelijk voor het veroorzaken van de beweging tenzij het vrijwel zeker is dat hij de bal bewoog.
   
 9. Spikemarks repareren
  Schades van schoenen, dieren en andere voorwerpen mogen gerepareerd worden op de green.
   
 10. Vertrouwen op de integriteit van een golfer
  Er wordt vertrouwd op de redelijke beoordeling van een speler bij het meten van een plaats, punt, lijn, gebied of afstand, zelfs als beelden later aantonen dat de beoordeling fout was. Bij het identificeren van de golfbal of wanneer u de golfbal wilt controleren op beschadigingen, hoeft dit niet meer gemeld te worden, u moet de golfbal wel markeren.