Een opvallende plant in onze baan is op dit moment Jakobskruiskruid (Senecio jacobaea), na al het geel van de brem en gaspeldoorn, mooi geel bloeiend en vrijwel overal aanwezig. Zie onderstaande foto.
Bij menig lid is dit een controversiële plant. Inderdaad een plant die niet in het hooi moet zitten, dieren kunnen hier behoorlijk ziek van worden en zelfs overlijden. Levende planten worden door het vee gemeden.
Deze soort is van uitermate belang voor de biodiversiteit: uit onderzoek is gebleken dat ruim 150 verschillende soorten insecten op de bloemen kunnen voorkomen. Bovendien is de soort van buitengewone betekenis voor bestuivende insecten, ze produceert meer nectar dan menig andere belangrijke insecten plant.
Verschillende soorten insecten leggen bovendien hun eitjes op de plant, een van de mooiste is de St. Jakobsvlinder, een nachtvlinder. Door het opnemen van vergif uit de plant zijn zij weer beschermd tegen predatoren, die eenmaal geproefd hebben van de rups cq vlinder de soort met rust laten.
Kortom voor de biodiversiteit een belangrijke soort die geen ‘kwaad kan.
Onlangs met een aantal KNNV cursisten en Pierre de Wit een korte ronde door de baan gemaakt. Opvallend nu de margrieten, zandblauwtjes en buiten gewoon mooi rood kleurende zuring. Volgend jaar maken we weer een uitgebreide ronde, ieder jaar inventariseren we ca. 300 verschillende planten in onze baan.
Nico Smeets, baancommissie